Veilig dragen

Het dragen van jouw kindje in een draagdoek of ring sling is een veilige manier om je kindje dichtbij te dragen, zonder daarin je bewegingsvrijheid te verliezen. Of je nu wandelt, leest, werkt, boodschappen doet, jouw kindje in slaap brengt of kalmeert; dragen kan bijna altijd en overal.

Om je kindje veilig en ergonomisch te kunnen dragen is het belangrijk dat je zorgvuldig het meegeleverde instructieboekje leest en de tutorials bekijkt. Dragen is niet moeilijk, maar het vergt wel enkele oefening. Wees niet ontmoedigd als het knopen je niet direct makkelijk afgaat. Zéker als het de eerste keer is kan het even wennen zijn. Vind een rustig moment waarop jouw kindje tevreden is en neem de tijd voor oefenen. Gebruik eventueel een spiegel om je handelingen goed te kunnen volgen. Na een paar keer proberen zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt. Kom je er toch niet uit en vind je het gebruik lastig? Dan kun je altijd contact met ons opnemen en/of overwegen om je te laten adviseren door een draagconsulent.

Veiligheidschecks
Zorg dat je, voordat je gaat dragen, altijd de veiligheidschecks (T.I.C.K.S.) doet. Deze worden internationaal gehanteerd en zijn een sterke basis voor veilig dragen.

Wanneer mag ik mijn kindje niet dragen in een draagdoek of ring sling?
Dragen in een draagdoek of ring sling is veilig en ergonomisch verantwoord. Er zijn wel een aantal situaties waarin je extra alert moet zijn, en waar het belangrijk is jezelf altijd eerst te laten adviseren door een behandelend (medisch) specialist en draagconsulent:

 • Als jouw kindje prematuur of dysmatuur geboren is;
 • Als jouw kindje een beperking of medische aandoening heeft.

Dragen vanaf de geboorte
Je kunt jouw kindje vanaf de geboorte dragen in een Loa Lou draagdoek of ring sling. Is je kindje prematuur of dysmatuur geboren? Overleg dan altijd eerst met een behandelend specialist en laat je adviseren door een draagconsulent. Zo leer je op welke manier je jouw kindje veilig en verantwoord kunt dragen.

Is jouw kindje pasgeboren? Ondersteun dan goed de nek. In de ring sling kun je dit doen door een nekrolletje te maken van de stof. Hoe je dit doet, zie je in onze tutorial. In de draagdoek kun je één schouderband over de zijkant van het hoofdje van jouw kindje leggen. Zorg dat de stof het gezichtje niet bedekt.

Maximale draaggewicht
Het maximale draaggewicht van een Loa Lou rekbare draagdoek is 8 kilo. Kindjes zijn dan doorgaans ongeveer 8 maanden oud. Een ring sling is geschikt om iets langer door te dragen, namelijk tot maximaal 10 kilo (biologisch katoenen slings) of 15 kilo (linnen & Tencel™ slings).

Belangrijk! Op een rijtje

 • Zorg dat jouw kindje niet zwaarder is dan het aangegeven maximale draaggewicht van de draagdoek of ring sling;
 • Houd je kindje te allen tijde in de gaten en zorg dat het gezichtje (met name de mond en neus) nooit bedekt is;
 • Zorg dat de ademweg altijd vrij is;
 • Controleer regelmatig of jouw kindje het niet te warm heeft;
 • Voor prematuur, dysmatuur en kindjes met beperking of medische aandoening geldt dat je jezelf altijd eerst laat adviseren door een medisch specialist en draagconsulent voordat je jouw kindje gaat dragen;
 • Zorg ervoor dat de kin van jouw kindje nooit op de borst rust. Dit kan de ademhaling beperken en is erg gevaarlijk;
 • Zorg ervoor dat je jouw kindje stevig en volgens de instructies draagt om te voorkomen dat jouw kindje kan vallen;
 • Gebruik de draagdoek of ring sling niet als deze beschadigd is en controleer regelmatig op signalen van slijtage;
 • Wees je bewust van de omgeving tijdens het dragen (en let bijvoorbeeld extra op tijdens het drinken van warme dranken);
 • Het dragen van jouw kindje in de ring sling of draagdoek kan jouw balans beïnvloeden. Wees voorzichtig bij het bukken of opzij buigen en blijf je kindje altijd ondersteunen;
 • Draag met de draagdoek of ring sling nooit tijdens het sporten, koken, autorijden, slapen of tijdens andere activiteiten die gevaarlijk kunnen zijn voor je kindje.

Twijfel je of je correct draagt? Neem dan altijd contact op met ons of een draagconsulent. Dragen met een gerust hart is het fijnste!