FAQ

Veelgestelde vragen over dragen & inbakeren

In onze FAQ hebben we de meest gestelde vragen over de draagdoek, ring sling en inbakerdoek verzameld. Staat jouw vraag hier niet tussen of blijft er iets onduidelijk? Neem dan gerust contact met ons op; we staan altijd voor je klaar!

FAQ

Over de Draagdoek

Q: Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen in de draagdoek?
A: Je kunt jouw kindje vanaf de geboorte dragen in de draagdoek. Is je kindje prematuur (te vroeg), dysmatuur (met een te laag geboortegewicht), met een beperking of medische aandoening geboren? Wees dan extra alert. Overleg altijd eerst met een behandelend specialist en laat je adviseren door een draagconsulent. Zo leer je op welke manier je jouw kindje veilig en verantwoord kunt dragen.

Q: Tot welk gewicht kan ik mijn kindje dragen in de draagdoek?
A: Je kunt jouw kindje tot een gewicht van 8 kilo dragen in de draagdoek. Hierna zal je kindje te zwaar worden voor de stof waardoor dragen niet meer comfortabel zal zijn. Een goed alternatief als jouw kindje wat groter wordt, is de ring sling. Je draagt jouw kindje in de ring sling tot een gewicht van 10 kilo (Bio Velours Ring Slings) of 15 kilo (Linnen & Tencel™ slings). Dat is dus een fijne volgende stap in het dragen.

Q: In welke maten zijn Loa Lou draagdoeken beschikbaar?
A: Onze draagdoeken zijn ontworpen in één maat en geschikt voor confectiemaat 34 tot 46.

Q: Wat zijn de afmetingen van een Loa Lou draagdoek?
A: Onze draagdoeken zijn 4,6m lang en 52cm breed. Deze lengte komt overeen met een standaard draagdoekenmaat 6.

Q: Kan ik de draagdoek gemakkelijk meenemen?
A: Zeker. Als je de draagdoek opvouwt past hij in iedere (luier)tas!

Q: In welke positie kan ik mijn kindje dragen in de draagdoek?
A: Je draagt jouw kindje altijd rechtop met de buik en borst tegen jou aan. Onze draagdoeken zijn niet geschikt voor rugdragen of dragen met het gezicht naar voren.

Q: Ik vind het knopen lastig. Wat kan ik het beste doen?
A: In het begin kan het knopen even wennen zijn. Dit is heel normaal, zeker als dit jouw eerste draagavontuur is! Geef de moed niet op en oefen op een rustig moment. Lees het instructieboekje zorgvuldig door en bekijk de tutorial. Volg eventueel je handelingen in een spiegel om te kunnen zien waar de stofbanen naartoe gaan. Mocht je er toch niet uit komen dan kun je altijd contact met ons opnemen en/of overwegen om je te laten adviseren door een draagconsulent.

Q: Ik heb het gevoel dat mijn kindje te los in de draagdoek zit. Wat moet ik doen?
A: Het is belangrijk dat je de stof voldoende strak aanspant. Als je het gevoel hebt dat dit niet is gelukt, til je kindje dan uit de draagdoek. Knoop de draagdoek opnieuw en bekijk de tutorial, waarin we je laten zien hoe je de draagdoek goed aanspant.

Q: Hoe kan ik mijn draagdoek wassen?
A: Het beste was je de draagdoek koud (niet warmer dan 30°), bij voorkeur op een fijnwasprogramma. Maak geen gebruik van wasverzachter, want deze kan de bamboevezel verstoppen waardoor de vocht- en warmteregulatie verminderd wordt. Bamboe is een fijne stof, dus let goed op dat je deze niet samen wast met kledingstukken met ritsen of grove knopen. Maak geen gebruik van de droger. Gelukkig droogt bamboe snel, dus vind een plekje om hem uit te hangen en je bent zo weer klaar om te dragen!

FAQ

Over de Ring Sling

Q: Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kindje dragen in de ring sling?
A: Je kunt jouw kindje vanaf de geboorte dragen in de ring sling. Is je kindje prematuur (te vroeg), dysmatuur (met een te laag geboortegewicht), met een beperking of medische aandoening geboren? Wees dan extra alert. Overleg altijd eerst met een behandelend specialist en laat je adviseren door een draagconsulent. Zo leer je op welke manier je jouw kindje veilig en verantwoord kunt dragen.

Q: Tot welk gewicht kan ik mijn kindje dragen in de ring sling?
A: Ring slings zijn geschikt om zowel pasgeborenen als peuters te dragen. Onze Bio Velours Ring Slings hebben een maximaal draaggewicht van 10 kilo. Onze Linnen en Tencel™ Ring Slings kunnen tot 15 kilo dragen.

Q: In welke maten zijn Loa Lou ring slings beschikbaar?
A: Onze ring slings zijn ontworpen in één maat en geschikt voor confectiemaat 34 tot 46.

Q: Kan ik de ring sling gemakkelijk meenemen?
A: Zeker. De ring sling past in iedere (luier)tas!

Q: In welke positie kan ik mijn kindje dragen in de ring sling?
A: Je draagt jouw kindje altijd rechtop met de buik en borst tegen jou aan. Onze ring slings zijn geschikt voor zowel buik- als heupdragen. Ze zijn niet geschikt voor rugdragen of dragen met het gezicht naar voren.

Q: Ik vind het 'rijgen' van de ring sling lastig. Wat kan ik het beste doen?
A: De kans is aanwezig dat je de ring sling voor het eerst gebruikt. Het 'rijgen' kan dan even wennen zijn. Dit is heel normaal. Geef de moed niet op en oefen op een rustig moment. Lees het instructieboekje zorgvuldig door en bekijk de tutorial. Mocht je er toch niet uit komen en het gebruik lastig vinden, dan kun je altijd contact met ons opnemen en/of overwegen om je te laten adviseren door een draagconsulent.

Q: De ringen komen veel lager dan net onder mijn sleutelbeen. Hoe krijg ik ze op de juiste positie?
A: Leg voordat je jouw kindje in de ring slit 'zet', de ringen hoog op je schouder. Op deze manier komen ze tijdens het aanspannen eerder op de juiste hoogte terecht.

Q: Ik heb het gevoel dat mijn kindje te los in de ring sling zit. Wat moet ik doen?
A: Dat is niet de bedoeling. Til je kindje uit de ring sling en probeer het even opnieuw. Neem de instructies nogmaals goed door en bekijk de tutorial, waarin we je laten zien hoe je de stof goed aanspant.

Q: Hoe kan ik mijn ring sling wassen?
A: Volg bij het wassen jouw ring sling zorgvuldig de instructies op het waslabel. Om de ringen tijdens het wassen te beschermen kun je een sok over de ringen aanbrengen. Ook kun je de stof rondom de ringen plooien en hier een elastiekje omheen doen. Hieronder hebben we de wasinstructies, per 'type' ring sling, voor je op een rijtje gezet.

De Linnen Ring Sling was je het beste op 40 graden. Hierna mag je de ring sling op lage temperatuur gewoon drogen in de droger. Hoe fijn is dat?! Ook kun je de ring sling strijken.

De Bio Velours Ring Sling was je het beste op een 30 graden fijnwasprogramma. Laat de ring sling hangend of liggend drogen en plooi de stof goed om de ringen. Zo droogt de stof sneller. Maak geen gebruik van de droger.

De Tencel™ Ring Sling was je het beste op een 30 graden fijnwasprogramma. Laat de ring sling hangend of liggend drogen. Tencel droogt snel, dus dat is fijn! Je kunt de ring sling strijken, maar let op: doe dit alleen op middelmatige temperatuur.

FAQ

Over inbakeren

Q: Wat is het voordeel van inbakeren?
A: De overgang van de baarmoeder naar de grote wereld kan voor een kindje best overweldigend zijn. Inbakeren is een fijne manier om prikkels te verminderen. De houding in de doek geeft een vertrouwd, geborgen gevoel en bevordert rust. Doordat de armpjes langs het lijfje rusten en niet vrij kunnen bewegen, en dus ook niet in de rondte kunnen zwaaien, wordt toegeven aan slaapjes gemakkelijker.

Q: Vanaf wanneer mag ik mijn kindje inbakeren?
A: Inbakeren kan in de leeftijd van 1 week tot 6 maanden. Als je merkt dat jouw kindje vaak onrustig is of veel huilt, is het raadzaam om met een specialist te praten. Doe dit voordat je begint met inbakeren.

Q: Wanneer moet ik het inbakeren afbouwen?
A: Het is belangrijk dat je het inbakeren afbouwt op het moment dat je kindje probeert om zichzelf om te draaien. Meestal is dit rond een leeftijd van 4 maanden. Het is dan ook vanaf deze leeftijd niet meer verantwoord om met inbakeren te starten.

Q: Wanneer mag ik mijn kindje niet inbakeren?
A: Er zijn een aantal situaties waarin het inbakeren van je kindje niet verantwoord is en dus niet mag:
- Als jouw kindje begint met (het proberen van) omdraaien;
- Bij heupdysplasie (of een verhoogde kans daarop) of afwijkingen in de wervelkolom;
- Bij koorts, benauwdheid en/of een luchtweginfectie;
- Binnen 24 uur na een vaccinatie.

Q: Mijn kindje lijkt onrustig te worden van inbakeren. Doe ik iets verkeerd?
A: Als je jouw kindje volgens de instructies hebt ingebakerd, dan doe je zeker niets verkeerd. Als het na de eerste keer niet soepel gaat, kan het zijn dat jouw kindje even moet wennen. Probeer het later nog eens opnieuw en baker alleen in voor het slapengaan. Wil het nog niet lukken? Niet ieder kindje vindt hetzelfde fijn. Luister goed naar je kindje en ga opzoek naar andere manieren die helpen om rust en regelmaat te vinden.

Q: Hoe kan ik mijn inbakerdoek wassen?
A: Je kunt de inbakerdoek gewoon wassen op 30 graden en op een fijnwasprogramma. Gebruik geen droger, maar hang de doek uit. Tencel droogt snel!