De voordelen van dragen - uitgebreid

Babydragen biedt veel lichamelijke en psychische voordelen voor zowel jou als je kindje. Ik heb de voordelen in dit artikel voor je uitgestippeld. Door mijn achtergrond als verloskundige ben ik erg kritisch op de bronnen van de informatie die ik met jullie deel. Ik heb daarom de punten onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. De gebruikte onderzoeken kun je in het artikel terug vinden zodat je het zelf ook nog even na kunt lezen als je dat fijn vindt. Dit artikel is geschreven in samenwerking met draagconsulente en verloskundige Britte van Weert (babylerendragen.nl).

Minder huilen
Baby’s die gedragen worden huilen significant minder in vergelijking met kinderen die niet gedragen worden. Meerdere onderzoeken onderbouwen dit. Zoals een onderzoek uit Amerika waar 100 moeders aan deelnamen. De moeders hielden allemaal een dagboek bij. De studie toont aan dat rond 6 weken na de geboorte (rond de zogenaamde “huil-piek”) kinderen die gedragen worden 43% minder huilden dan kinderen die niet gedragen worden. Ook zijn er onderzoeken gedaan de reden van deze daling. Een studie uit Japan heeft hier onder andere naar gekeken. Zij vermoeden dat er allerlei mechanismen worden “aangezet” wanneer de baby gedragen wordt. Deze mechanismen worden geactiveerd door de warmte van je huid, het geluid van je stem, je hartslag en door het wiegen tijdens het dragen, wat een kalmerend effect geeft en dus een verlaging in het huilen.

Meer oxytocine
Oxytocine verbetert borstvoeding, bevorderd de binding en verlaagt stress. Het wonder-hormoon oxytocine brengt veel voordelen met zich mee voor jou en je kindje. Oxytocine is een hormoon dat je aanmaakt in verschillende situaties: tijdens de bevalling, tijdens het vrijen en tijdens de borstvoeding. Door het hechte contact met je kindje tijdens het dragen zorgt dit ook voor een verhoging in het oxytocine level. Onderzoek bewijst in deze situatie de volgende voordelen voor jou:
1. Het bevordert het toeschiet reflex bij de borstvoeding
2. Laat de baarmoeder licht samen trekken zodat deze na de bevalling sneller weer op zijn oude plek terug is (verlaagt op deze manier ook de hoeveelheid bloed na de bevalling)
3. Verlaagt gevoelens van angst
4. Verlaagt bloeddruk
5. Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
6. Verhoogt sociale interactie

Ook je kindje maakt meer oxytocine aan. Onderzoek laat zien dat kinderen die meer hecht contact (of huid-op-huid contact) met de ouders hebben de volgende voordelen ervaren:
1. Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
2. Beïnvloed in positieve wijze de binding tussen moeder en kind
3. Kinderen groeien sneller (zie ook het boek “A Baby Wants to be Carried” van Evelin Kirkilionis)
4. Verbetering in ontwikkeling

Minder kans op heupdysplasie
Bij heupdysplasie is de heupkom van de baby ondiep, hierdoor kan de heupkop zich verplaatsen in de kom en zelfs uit de kom gaan. Dit is overigens op baby leeftijd niet pijnlijk, maar kan onbehandeld leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup. Heupdysplasie kan direct na de geboorte, of een paar maanden daarna ontstaan. Kortom: dit willen we liever niet. Ha, en verassing: laat dragen nou juist dé manier zijn de kans op een latere heupdysplasie te verlagen!

Een onderzoek welke in Amerika en Malawi is uitgevoerd heeft cijfers van Afrika en Westerse landen met elkaar vergeleken: in Afrika komt heupdysplasie nagenoeg niet voor. Ze hebben daarom gekeken naar de invloed van dragen (op de rug) op het ontwikkelen van heupdysplasie. Ze zagen dat wanneer een kind tussen de 2-24 maanden op (onder andere) de rug gedragen zou worden, dit het risico op heupdysplasie drastisch verlaagt! Het is uiteraard wel belangrijk dat de baby dan in de zogenaamde “M-positie” gedragen wordt.

Verbeterde Fysieke Ontwikkeling
Doordat kinderen een verticale houding hebben tijdens het dragen, worden ze gemotiveerd hun spieren in hun nek, rug en heupen meer te gebruiken. Het dragen traint het kind dus op een veilige manier in het tempo van het kind. De ultieme baby sportschool dus. In een studie uit Amerika worden Afrikaanse kinderen (die per definitie zeer frequent gedragen worden), vergeleken met Westerse kinderen. De resultaten zijn verbazingwekkend: de kinderen die gedragen worden kunnen hoofd significant eerder stabiliseren en controleren dan kinderen die niet gedragen worden!

Ook wordt op het balans-systeem (ofwel het proprio-vestibulaire systeem) van een gedragen kind beroep op gedaan. Dit verbetert de coördinatie van een kind. Zo is dit principe getest in een onderzoek waarbij er 3 tot 13 maanden oude baby’s twee keer per week, gedurende vier weken in een bureaustoel (uiteraard rustig) werden rond gedraaid. Deze groep kinderen werd vergeleken met kinderen die dit niet hadden gedaan. De groep die op de stoel had gezeten konden fysiek veel meer. Ze waren beter in zitten, kruipen, staan en lopen. Wat ook nog interessant was in deze studie: er deed een tweeling van 3 maanden mee. De ene deed mee in de “bureau-stoel-groep” terwijl de ander in de “normale” groep zat: de tweeling in de “bureau-stoel-groep” kon zijn hoofd al omhoog doen en zonder hulp blijven zitten, terwijl de andere net beginnend zijn hoofd begon op te tillen. Conclusie: het dragen draagt positief bij aan de fysieke ontwikkeling van een baby.

Verbeterde Mentale Ontwikkeling
Even terug naar onze voorouders, de apen. Dit verrast je vast niet, maar deze hadden geen kinderwagen tot hun beschikking. Zij droegen hun jongen dus overal mee naar toe. Wanneer een jong alleen werd gelaten gaf dit het jong direct een onveilig gevoel en de eerste reactie van het jong zal zijn om te gaan huilen. Of eigenlijk dus roepen om hulp. Het moeder instinct van de apen springt direct aan en zal het jong oppakken. Goed, terug naar het heden. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een kind in een winkelcentrum begint te huilen. Je eerste instinct is omkijken om te zien wat er aan de hand is, heeft het “jong” hulp nodig? Als het je eigen kind zou zijn, is daarna je reactie om het op te pakken en bij je te houden. De instincten zijn dus nog intact. Dragen biedt dus veiligheid en bescherming voor een baby, welke een zeer belangrijke basis vormt voor een kind. Een draagdoek geeft deze veiligheid en dit brengt twee grote voordelen met zich mee.

Ten eerste, hij zorgt dat een kind de wereld kan zien en ontdekken vanuit jouw hoogte (in plaats van in een wagen). Dit heeft onder andere als voordeel dat de hersenen sneller verbindingen maken tussen synapsen doordat het kind in de doek meer geprikkeld wordt (dit komt overigens ook door het huid-op-huid contact). Wat nog niet wetenschappelijk bewezen is, maar wel aanwijzingen voor zijn, is dat kinderen sneller zouden kunnen praten door het dragen. Dit zou komen omdat zij mimiek van zowel jou als andere mensen beter kunnen zien vanuit een gedragen positie. Een kind krijgt ook sneller inzicht in sociale processen. En door het gevoel van veiligheid zou je het kind ook een meer positief zelfbeeld geven. Dit zijn voor nu nog matig onderzochte theorieën, maar worden hopelijk later krachtiger onderbouwd.

Ten tweede, de doek biedt aan de andere kant ook weer een filter. Als een kind moe is valt hij in slaap en zal de doek hem afschermen tegen de buitenwereld. Ook kunnen mensen van buitenaf minder makkelijk in de doek “graaien” dan in een kinderwagen, zeker op hele drukke plekken erg prettig voor zowel jou als je kindje. Ook tegen het weer is een doek een mooie bescherming. Ook de groei van de baby wordt bevorderd doordat de baby minder energie kwijt is aan huilen of bijvoorbeeld zijn warmte te reguleren. Onderzoek toont aan dat baby’s die gedragen worden daardoor meer in gewicht aankomen (in de positieve zien) en dus sneller groeien. Overigens, in dit onderzoek kregen beide groepen dezelfde hoeveelheid voeding, alleen de kinderen die gedragen werden konden hun energie meer focussen op het groeien.

Praktische Voordelen
Laten we de praktische kant ook vooral niet vergeten. Want hoe handig is het dat jij je handen volledig vrij hebt tijdens het dragen?! Dat je kunt werken, lezen, lopen en nog veel meer zonder dat je één of twee handen kwijt bent aan het tillen van je kind. Zeker tijdens een huil uurtje handig dat terwijl jij je kind in de doek hebt en troost, je ondertussen de rest van het gezin kan onderhouden. Ook niet telkens een kinderwagen in en uit elkaar hoeven vouwen kan een zeer prettige bijkomstigheid zijn. Uiteraard heb je in plaats daarvan het knopen, maar als je een beetje geoefend bent zal dit uiteindelijk weinig tijd in beslag nemen. En by the way, een draagdoek is een stuk makkelijk om in je tas te doen dan een kinderwagen ;).