De voordelen van dragen

Het dragen van jouw kindje in een Loa Lou draagdoek of ring sling is een veilige manier om jouw kindje het gevoel van geborgenheid, rust en liefde te geven zonder je bewegingsvrijheid te verliezen. Maar; het is meer dan een praktische oplossing. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het dragen van je kindje vele, bijzondere fysieke en mentale voordelen met zich meebrengt. Hieronder maak je kennis met een aantal van deze. We schreven ook een uitgebreid, wetenschappelijk onderbouwd artikel. Dit artikel lees je hier.

Het werkt kalmerend. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die gedragen worden significant minder (tot wel 43%) huilen in vergelijking met kinderen die niet gedragen worden. De houding, jouw warmte en het geluid van jouw stem en hartslag hebben een kalmerend effect waardoor huilen verminderd wordt.

Het wonder-hormoon oxytocine. Hecht contact tijdens het dragen bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon stimuleert onder andere de toeschietreflex bij borstvoeding, heeft een positief effect op de binding en verlaagt stress.

Vermindert refluxklachten. Bij reflux stroomt de maaginhoud van jouw kindje terug naar de slokdarm. Dit heeft te maken met de sluitspier tussen de slokdarm en de maag die nog niet volledig ontwikkeld is. Hoewel reflux een normaal verschijnsel is, kan het zijn dat jouw kindje hier last van heeft. Het advies bij refluxklachten is om je kindje het eerste halfuur na de voeding rechtop te houden. Een draagdoek of ring sling kan hier goed bij helpen.

Verlaagt de kans op heupdysplasie. Bij heupdysplasie is het heupkommetje niet diep genoeg waardoor de heupkop kan verschuiven en (gedeeltelijk) in en uit de kom kan glijden. Dit kan op latere leeftijd eerder leiden tot artrose. Heupdysplasie kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of zich later ontwikkelen. Na de geboorte van jouw kindje bestaat het heupgewricht veelal uit kraakbeen, maar na de eerste paar maanden zal dit geleidelijk afnemen. Tijdens dit proces is het van groot belang dat de heupen op de juiste manier worden ondersteund. Een van de belangrijkste aandachtspunten tijdens het dragen is daarom de houding van jouw kindje. Tijdens het dragen moet jouw kindje altijd in de M-positie zitten. Dit betekent dat de knietjes hoger zitten dan de billen en de beentjes licht gespreid zijn. Het ruggetje is mooi bol. Volgens het International Hip Dysplasia Institute wordt in deze natuurlijke positie de kans op heupdysplasie verlaagd.

En bij dit mooie lijstje, stopt het nog niet. Lees ons uitgebreide artikel over alle voordelen van het dragen van jouw kindje in een draagdoek of ring sling.